Obiteljski forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Obiteljski forum

Maleni kutak svemira u kojem možete podjeliti svoje nade strahove i snove među onima koji će vas shvatiti...
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  PretraľnikPretraľnik  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Spermiogram

Go down 
2 posters
Autor/icaPoruka
M@rtina
Admin
Admin
M@rtina


Female
Broj postova : 534
Age : 42
Registration date : 25.10.2007

Spermiogram Empty
PostajNaslov: Spermiogram   Spermiogram Emptypet lis 26, 2007 6:50 pm

Spermiogram

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez djece. Budući da je postupak bezbolan i vrlo jednostavan, a rezultati su brzo dostupni, to je jedna od prvih pretraga uopće, koja se poduzima u ispitivanju neplodnosti para. Nikad se dijagnoza ne donosi na osnovi jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrijednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine sjemene tekućine vrlo osjetljive na različite pojave: promjene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupelji ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili hlača, zbog povišene tjelesne temperature uslijed neke upale isl.), učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, nekih lijekova, te hormonskih pripravaka I dr.

S druge strane, spermiogram nije savršenI test jer čak i muškarac sa lošim karakteristikama spermija može ostvariti očinstvo, međutim u rijetkim slučajevima, muškarac s normalnim spermiogramom ima problema s istim.Postupak uzimanja uzorka:

Uzorak se obično uzima u laboratoriju, putem masturbacije i ejakulacije u sterilnu posudicu. Ne smiju se upotrebljavati obični kondomi jer sadrže lubrikante koji imaju spermicidno djelovanje.

Apstinencija od ejakulacije prije uzimanja uzorka mora biti od 2 do 7 dana, budući da se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana, može naći manji broj spermatozoida, a nakon apstinencije dulje od 7 dana, opada njihova pokretljivost.

Bitno je uzeti cijeli ejakulat jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida.

Uzorak se može donijeti u laboratorij od kuće, ali je nužno da to bude unutar jednog sata od ejakulacije. Također, potrebno je paziti na održavanje tjelesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako da se transportira u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje.

Makroskopska analiza – kvalitativne osobine sjemena

Izgled

Normalni uzorak sjemene tekućine varira od bijele je do sivkasto-bijele boje. Promjene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija spermija izrazito niska, sjemena tekućina može biti prozirna, a ako je smećkaste, svijetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija

Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz sjemena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tekućinu zbog utjecaja enzima u ejakulatu koji potječu iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermiji ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet

Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno ljepljivost i procjenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku (vidi dio o likvefakciji). Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit duljine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermija. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene kronične upale.

Volumen

Laboratoriji se razlikuju međusobno prema kriterijima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrijednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promjenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermija, sekreta spolnih žlijezda i sekreta epididimisa.

Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tekućine koja bi donijela spermije do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tekućine u spolnim žlijezdama ili njenoj sekreciji. Također može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sustavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije.

Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno predugom seksualnom apstinencijom.

pH faktor

Sjeme sa spermijima je blago alkalna tekućina, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Sjemena tekućina tako štiti spermije od kiselog okoliša rodnice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Mikroskopska analiza – kvantitativne osobine i citologija:

Pokretljivost

Pokretljivost se odnosi na postotak aktivno pokretnih spermija u ejakulatu. Prema procjeni pokretljivosti, spermiji se svrstavaju u sljedeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stupnjuje prema sljedećoj shemi (laboratoriji se međusobno razlikuju prema preciznosti stupnjevanja):

§ nepokretni

§ slabih pokreta ili pokretni u mjestu

§ sporo pokretni

§ brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermija klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura ponavlja s još jednom kapljicom sjemena, iz istog uzorka.

Ostale stanice (osim spermija)

Ejakulat obično sadrži i druge stanice osim spermija. To su stanice iz uretre, stanice iz kojih nastaju spermiji, te bijele krvne stanice (leukociti) i razni mikroorganizmi.

Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na plodnost.

Normalan udio leukocita (bijelih krvnih stanica) u ejakulatu je <1 x 106 /ml. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi daljnje mikrobiološke pretrage jer je to obično znak neke infekcije u spolnim žlijezdama u kojima se sjemena tekućina proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovi povišenog udjela leukocita u ejakulatu.

Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje sjemenovoda, poremećaj sazrijevanja spermija i povećanje broja antitijela na spermije. Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermiogramom, nužno je napraviti mikrobiološke pretrage sjemena i kulturu bakterija.

Aglutinacija

Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermiji «sljepljuju» jedan uz drugog, odnosno usmjeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili miješano, umjesto da se kreću pravocrtno, što im onemogućuje dolazak do jajne stanice. Prianjanje spermija za ostale stanice koje nisu spermiji ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivati na postojanje antitijela na spermije (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već je indikacija za test na spermalna antitijela. Također može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno napraviti bakteriološku analizu sjemena.

Koncentracija

Pod pretpostavkom da spermiji imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermija od 5 do 10 milijuna u ml sjemene tekućine može dovesti do trudnoće.

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju promjene u parametrima, odnosno WHO je morala mijenjati parametre za normalni spermiogram jer se prosjek spustio, što je rezultat sve zagađenije okoline i promjene životnog stila.

Ukupni broj spermija u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj mjeri s duljinom spolne apstinencije.

Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermija (ispod 10 mil./ml) ili bez spermija u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rješenje problema danas je u in-vitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.Morfološke osobine

Procjena morfoloških osobina spermija vrlo je značajna u procjeni plodnosti muškarca.

Spermiji normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta dulji od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave.

Spermiji se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sljedećoj klasifikaciji:

* normalni
* spermiji s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
* sp. s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji dio itd.)
* sp. s anomalijama repa (duljina, oblik, dvostruki, zakovrčani, slomljeni rep)
* nezreli spermiji

Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih spermija (do 40 %), ali je poznato da veliki utjecaj na povećanje postotka spermija abnormalnog oblika imaju neke toksične tvari kao npr. olovo, zatim pušenje, organska otapala, pretjerano zagrijavanje skrotuma.

Postoji stroža metoda za određivanje morfoloških karakteristika spermija, uvedena od liječnika iz Tygesberg Hospital, Južna Afrika (posebno zaslužan dr Kruger). Koristi se istom klasifikacijom, ali strožim kriterijima za određivanje nekog spermija kao normalnog. Prema tim kriterijima, više od 14 % normalnih oblika već se smatra normalnim nalazom (5-14 % - dobra prognoza za oplodnju; 0-4% - loša prognoza)

Fizičke aberacije spermija mogu se dogoditi za vrijeme proizvodnje spermija ili tijekom skladištenja u epididimisu (pasjemeniku).

Praktična korisnost procjene morfoloških osobina spermija kao prediktora plodnosti muškarca, ovisi u velikoj mjeri o klasifikacijskom sustavu koji laboratorij koristi, te tehnikama obrade ejakulata.

Vitalnost

Ako je postotak pokretljivih spermija izuzetno nizak, potrebno je raditi procjenu vitalnosti spermija.

Metoda bojanja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermija, bez obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve stanice, dok žive ostaju neobojane. Na takav način procjenjuje se najmanje 100 spermija. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermiji, od mrtvih. Smanjena pokretljivost s visokim postotkom vitalnih spemija može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermija koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih čimbenika koji djeluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi sjemena.

Normalne vrijednosti spermiograma

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), normalne vrijednosti spermiograma su sljedeće:

Volumen sjemena


> 2 ml

Koncentracija spermija u sjemenu


> 20 mil./ml

Pokretljivost


> 50 % progresivnih

ili

> 25% brzo progresivnih

u roku od 60 min. nakon ejakulacije

oblik


> 15 % normalnih

broj leukocita


< 1 mil./ml

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Najčešće korišteni parametar kod analize sjemena je broj spermija, odnosno koncentracija spermija u sjemenu. Muškarci s koncentracijom spermija <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od <20 mil. spermija u ml sjemena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno vjerojatno je potrebno je duže razdoblje za kako bi se ostvarila trudnoća.

Naziv poremećaja


Opis

Asthenozoospermia


udio pokretnih spermija < 50%

Oligozoospermia


koncentracija spermija u sjemenu < 20 mil/ml

Azoospermia


nepostojanje spermija u ejakulatu

Teratozoospermia


< 15 % spermija normalnog oblika

Necrozoospermia


nepostojanje živih spermija u ejakulatu

Polyzoospermia


ekstremno visoka koncentracija spermija u ejakulatu

Hypospermia (parvisemia)


volumen sjemena < 2 ml

Hyperspermia


volumen sjemena > 6 ml

Aspermia (asemia)


nepostojanje ejakulata

Pyospermia


prisutnost leukocita u sjemenu (više od normalnih vrijednosti)

Hematospermia


prisutnost eritrocita u sjemenu

U nekim laboratorijima primjenjuje se i kompjuterska analiza sjemena koja omogućuje digitalnu sliku svakog spermija posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promjena u kompjuterskom programu može značajno promijeniti rezultat, stoga se računala moraju neprestano provjeravati.

U svakom slučaju, nalaz spermiograma koji odstupa od normalnih vrijednosti zahtijeva daljnje pretrage. Na prvom mjestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje pretrage koje smatra potrebnima (hormonski profil, bakteriogram ejakulata, test na spermalna antitijela i mnoge druge).

Pripremila: Odra

http://www.roda.hr/tekstovi.php? ... D=185&Show=1068
[Vrh] Go down
https://obitelj.forumhr.com
hardworker
novorođenče
novorođenčeBroj postova : 2
Age : 42
Registration date : 23.11.2012

Spermiogram Empty
PostajNaslov: Re: Spermiogram   Spermiogram Emptypet stu 23, 2012 9:46 pm

Molim vas za Vaše mišljenje, jednostavno ne mogu da budem pametan u ovoj situaciji.
Dok sam bio mali perisao sam kilu dva puta, u 5. i 14. Godini. Lijevi testis mi nije u potpunosti spušten u mošnju.
Spermiogram sam radio 7 puta u zadnjih 2 godine.Rezultati su uglavnom ovakvi:
PH: 8
Volumen :2,5-3 ml
Nepokretnih: 0,1 (ili 1-2 ili nikako)
Koncentracija: 0,2 (ili nikako)
Progresivo pokretni: 0,1 (ili nikako)
Slabo pokretni: 0,1 (ili nikako)
Pokretni u mjestu: 0,1 (ili nikako)
Bakterije: Brojne
Leukocita : SL.POZZ!!
Ery POZ!!
Dijagnoze: Vrlo Teška OTA! Oligozoospermia gravis, Oligoasthenozoospermia gr III,Azoospermia,Cryptozoospermia,
Nalaze koje sam radio nakon spermiograma:
1. Spermokultura: STERILNA (25.05.2011), STERILNA(23.11.2012.) 25.05.2011.
2. Hormoni: FSH 10,3(ref.1-10,5), LH 5,3m(ref.1-5,8), PROGEST. 1,1 (ref.0,7-3), ESTRADIOL(ref.0,139(ref.‹0,13), PROLAKTIN 347(ref. 83-414) 04.06.2011.
3. TESTOSTERON :18 (ref.(9,4-33,5) 17.10.2011.
4. Bakteriološki pregled sperme: U kulturi nisu izolovane patogene bakterije 18.10.2011.
5. ANTISPERMATOZOIDNA ANTITIJELA: Test Negativan 28.10.2012.
6. CHLAMYDIA lgM: Negativan 31.10.2011. i 16.11.2012.
7. CHLAMYDIA lgG: Negativan 31.10.2011. i 16.11.2012.
8. HORMONI ŠTITNE ŽLIJEZDE: TSH 1.15 (ref.0,35-4,94) T4 104,5 (ref.62,68-150,84)23.08.2012.
9. HORMONALNI STATUS ŠTITNJAČE: TSH 1,7 (ref.0,3-4,0) FT3 4,6 (ref. 3,4-8,5) FT4 16 (ref.10-25) TgAt 13 (ref.‹60) TPOAt 14 (ref.‹60) 23.08.2012.
10. KRVNA SLIKA: Odlična 15.11.2012.
11. EHO BUBREGA I MOKRAĆNE BEŠIKE: Oba bubrega normalne veličine, dobrog parenhima, bez staze, pijelokaliksni sistem uredan,M.Bešika uredna. Prostata veličine 28x24x31 mm. 15.11.2012.
12. R.T. Prostata veličine kestena, homogena, sulcus djelimično zbrisan 15.11.2012.
13. EHO scrotuma: Oba testisa promjera desno 38 mm lijevo 37 mm. 15.11.2012.
14. Hormoni: FSH 9(ref.1,5-12,4),LH 3,6(ref.1,7-8,6) PROLAKTIN 202 (ref.86-390) TESTOSTERON 4,5 (ref.2,8-8) 15.11.2012.god.
15. BRIS URETRA: Iz brisa uretre izolirana normalna flora.U dikretnom preparatu nađeni spermatozoidi.Gljivice nisu izolirane. 19.11.2012.
16. MYCOPLASMA-UREALYTICUM: Iz brisa nije izolirana Mycoplasma, niti Ureaplasma urealyticum. 16.11.2012.
17. URINOKULTURA: Sterilna 16.11.2012.
18. SPERMOKULTURA: Sterilna 16.11.2012.

UKRATKO: SVI NALAZI SU SUPER OSIM SPERMIOGRAMA( NEMA SPERMATOZOIDA NIKAKO ILI IMA VRLO MALO, NA SVAKOM SPERMIOGRAMU JE LEUKOCITA, BAKTERIJA I ERY PUNO)

Hvala Vam unaprijed.


[Vrh] Go down
 
Spermiogram
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Obiteljski forum :: Neplodnost :: Neplodnost :: Muška neplodnost-
Forum(o)Bir: