Obiteljski forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Obiteljski forum

Maleni kutak svemira u kojem možete podjeliti svoje nade strahove i snove među onima koji će vas shvatiti...
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Jedna priča

Go down 
Autor/icaPoruka
Kiki
novorođenče
novorođenče
Kiki

Female
Broj postova : 3
Registration date : 26.10.2007

Jedna priča Empty
PostajNaslov: Jedna priča   Jedna priča Emptypet lis 26, 2007 6:33 pm

Jedna priča

Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće?
Da, .... i ne.
Istina je da jutarnje mučnine, umor i dobitak na težini mogu biti intenzivnije proporcionalno s brojem beba. Trudnoće mogu biti dvaput mučnije, triput umornije ili s četiri puta više kilograma. Ali, neke sretne mame osjećaju samo blagu neugodu, tako blagu da rijetko posumnjaju da nose više od jednog djeteta.
Provjerite listu 10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće. Ako sumnjate da nosite više od jednoga djeteta – zbog prisutnih simptoma koje smo naveli ili samo zbog ženske intuicije – javite se svom ginekologu.

10 znakova blizanačke/višeplodne trudnoće:
1. Dobitak na težini
Kao što višeplodna trudnoća može uzrokovati brži rast maternice, tako može uzrokovati i povećani dobitak na težini. Koliko trudnica dobiva na težini može varirati ovisno o njenoj visini, tjelesnom tipu i o tome koliko je težila prije trudnoće. Povećan ili brz dobitak na težini može, prije svega, ukazivati na povećani unos hrane, a ne na višeplodnu trudnoću.
Do kraja drugoga tromjesečja, većina majki blizanaca dobije između 7 i 11 kg, dok jednoplodne trudnice dobiju između 4,5 i 9 kg.
2. Mjerenje veličine fetusa s obzirom na gestacijsku dob
Tijekom trudnoće ginekolog će mjeriti visinu fundusa (gornji rub maternice). Ona se mjeri od pubične kosti do vrha maternice. Visina fundusa služi kao pokazatelj gestacijske dobi. Blizanačka ili višeplodna trudnoća može uzrokovati rast maternice iznad granica jednoplodne trudnoće. Ipak, i drugi čimbenici mogu uzrokovati povećanje mjera.
Povećana veličina maternice može biti snažan znak višeplodne trudnoće. Ipak, kod većine žena trudnoća je rano vidljiva i nemojte alarmirati cijelu obitelj ako ne stanete u svoje omiljene traperice u šestom tjednu trudnoće.
3. Neobično snažna slabost i umor
Jedno dijete «isisava» tjelesnu energiju, a zamislite kako to čini dvoje, troje ili više djece, koje stalno nosite sa sobom. Ako ranije niste bili trudni, iznenadit će vas manjak energije, ali nećete misliti da je to nešto neuobičajeno. Ako ste već bili trudni s jednim djetetom, mislit ćete da je umor snažniji, jer ste stariji ili zbog postojećih obiteljskih i poslovnih obveza. Ali umor je vjerojatno najčešća boljka višeplodnih trudnica.
Jedna majka sjeća se svoje blizanačke trudnoće: «Najgori je bio umor. Nisam mogla ostati budna nakon 15 sati, jednom me umor uhvatio vozeći se kući. Izdržala sam do kuće, ali sam zaspala u autu na prilazu kući.»
4. Povišena razina HcG-a (humani korionski gonadotropin)
Liječnici mogu pratiti razinu HcG-a iz različitih razloga. HcG je hormon koji se u krvi i urinu trudnica pronalazi 10 dana nakon začeća; razina raste vrlo brzo i doseže svoj vrhunac oko 10. tjedna trudnoće. Blizanci mogu uzrokovati povišenu razinu HcG-a. Ipak, standardna razina HcG-a za blizance pada unutar granica normalnih za jednoplodne trudnoće.
5. Abnormalni rezultati Alfa-fetoprotein testa
AFP (Alfa-fetoprotein) test je krvi koji se provodi kod trudnica u drugome tromjesečju. Poznat je i kao triple test, koristi se za otkrivanje rizika od određenih poremećaja ploda. Blizanačka trudnoća može uzrokovati visoku razinu AFP-a.
Za mnoge majke koje ne iskuse nikakve posebne simptome, ovo je prva stvar koja je sumnjiva njima i njihovim ginekolozima. AFP test mjeri bjelančevinu koja se normalno nalazi u fetalnoj krvi, a izlučuje ju jetra.
Nošenje više od jednog djeteta povisuje razinu ove bjelančevine u majčinoj krvi. Iz razloga što viša razina ove bjelančevine može ukazivati na nepravilnosti ako se radi o jednoplodnoj trudnoći, liječnik će vas naručiti na ultrazvuk kako bi se situacija razriješila.
6. Intenzivnije jutarnje mučnine, uključujući malaksalost i povraćanje
Oko 50% trudnica iskuse bilo koju vrstu mučnine ili povraćanja koje su povezane s njihovom trudnoćom. Višeplodne trudnice nisu izuzetak, ali nisu niti pogođene dvostrukom dozom. Samo oko 15% ispitanica u jednoj anketi izjavilo je da su imale intenzivnije jutarnje mučnine kao pokazatelj višeplodne trudnoće.
Neke mame blizanaca tvrde da su simptomi trudnoće bili intenzivniji nego u prvoj jednoplodnoj trudnoći.
Majka blizanaca rođenih 2001. godine prisjeća se: «Imala sam jutarnje mučnine kada sam nosila blizance, nisam ih imala u prve dvije trudnoće. Izgubila sam 2 kg u prvom tromjesečju.» Ipak, nije shvatila da nosi blizance do tri sata prije samog poroda!
Drugi primjer, majka trojki kaže: «Ne mogu reći da sam primijetila veliku razliku između moje kćeri i trojki. Ustvari, mučnije mi je bilo u prvoj trudnoći, nego sada s trojkama.»

7. Rano/učestalije micanje djeteta
Osjećaj micanja djeteta unutar maternice – ili djece – jedan je od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći.
Iako se medicinski stručnjaci ne slažu, majke blizanaca tvrde da prije osjete micanje svojih beba. Majke tvrde da su upravo ti prvi «udarci» i «leptirići» u trbuhu jedni od prvih upozorenja da nose više od jednog djeteta.
Majka dvaput blizanaca tvrdi: «Kad sam nosila blizance, znala sam da ih nosim. Znala sam da ili ih ima dvoje ili se radi o hobotnici!»
Ipak, druga majka je iskusila suprotno: «Da nisam znala da nosim blizance, ne bih to nikada zaključila po njihovim pokretima u trbuhu. Naime, moja kćer je bila vrlo živa u trbuhu! Udarala me i skakala cijelo vrijeme! Ova dva mališana nisu joj ni do koljena, a već sam u 21. tjednu trudnoće!»
8. Pojave blizanaca u obitelji/ženska intuicija
Dok se ostale točke na ovoj listi mogu osloniti na vidljive dokaze – simptomi, rezultati testa itd. – ne možemo osporiti snagu majčine intuicije. Pojava višeplodne trudnoće u obiteljskoj povijesti, ili snažna intuicija mogu biti uvjerljivi pokazatelji. Popričajte s ginekologom o vašim osjećajima.
9. Pregled Dopplerom
Koristeći bezopasne zvučne valove, Dopplerov sustav omogućuje nam da čujemo kucanje više srca, ti zvukovi se obično mogu razdvojiti krajem prvog tromjesečja. Iskusni ginekolog može otkriti otkucaje više od jednoga srca, i tako dijagnosticirati višeplodnu trudnoću. Ipak, zvukovi nas mogu odvesti u krivom smjeru; ono što može zvučati kao otkucaji drugoga srca, može ustvari biti pozadinska buka ili otkucaji majčinoga srca.
10. Potvrda ultrazvukom
Vidjeti znači vjerovati ... jedini pravi način potvrde blizanačke ili višeplodne trudnoće je vidjeti bebice – ultrazvukom. Slika na ultrazvuku može bez sumnje pokazati da nosite više beba.

I na kraju nekoliko najčešćih pitanja vezanih za višeplodnu trudnoću:

# «Velika» sam, a tek sam u 8. tjednu trudnoće, je li moguće da nosim blizance?
Možda. Uobičajen razlog što vaga pokazuje neproporcionalno više kilograma s obzirom na to koliko ste trudni je da je vaš ginekolog pogrešno izračunao datum začeća. Ultrazvuk će razriješiti nedoumicu i odrediti je li već izračunati termin poroda točan i nosite li stvarno blizance.

# Kako se otkriva višeplodna trudnoća?
Dok moderne tehnike, kao što je ultrazvuk, nisu zaživjele i postale dio prenatalne skrbi, većina trudnica nije znala da nose blizance do trenutka poroda. Takva iznenađenja su danas rijetkost. Tijekom rutinskoga pregleda ultrazvukom obično se otkrije da se radi o višeplodnoj trudnoći i to tijekom prvog tromjesečja. Ultrazvuk je poprilično sigurno sredstvo otkrivanja blizanaca, no ako se radi o višeplodnoj trudnoći, teško je otkriti točan broj bebica.

* Kada ću znati radi li se o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima?


Možda nećete saznati do trenutka poroda. Ako djeca dijele amniotičku vrećicu, s jednom posteljicom definitivno se radi o jednojajčanim blizancima. Ponekad se to može odrediti pomoću ultrazvuka, ovisno o znanju ginekologa.

# Hoće li biti fizički isti?
Za odgovor na ovo pitanje morat ćete pričekati do trenutka poroda ili čak dok djeca ne napune godinu dana. Najjednostavnije je na to pitanje odgovoriti ako se ultrazvukom utvrdi da se radi o djeci različitog spola. Ako otkrijete da nosite blizance na prvom ultrazvuku, prije 12. tjedna trudnoće zatražite ginekologa da provjeri posteljicu. Jedna posteljica je obično znak da se radi o jednojajčanim blizancima. Dvije placente ne mogu dovesti do nikakvog zaključka jer se može raditi i o jednojajčanim i dvojajčanim blizancima.
Nakon poroda, djecu je moguće podvrgnuti testu krvi i tako analizirati krvnu grupu, enzime i napraviti DNA test.
Konačno, kako blizanci rastu pratite boju i gustoću njihove kose, boju očiju, oblik ušiju i nicanje zubića i to će vas dovesti do konačnog zaključka.

# Koji osjećaji se pojavljuju kod višeplodnih trudnica?
U svojoj knjizi «Kad očekujete dvojke, trojke ili četvorke» dr. Barbara Luke zaključuje da se psihološki put višeplodne trudnoće obično sastoji od pet predvidljivih stanja:


# šok,
# poricanje,
# bijes, tjeskoba, depresija,
# vaganje prednosti i mana,
# prihvaćanje i adaptacija.
[Vrh] Go down
 
Jedna priča
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Obiteljski forum :: Djeca :: Majke blizanaca-
Forum(o)Bir: