Obiteljski forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Obiteljski forum

Maleni kutak svemira u kojem možete podjeliti svoje nade strahove i snove među onima koji će vas shvatiti...
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortailPortail  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Endometrioza, što je to?

Go down 
Autor/icaPoruka
M@rtina
Admin
Admin
M@rtina

Female
Broj postova : 534
Age : 39
Registration date : 25.10.2007

Endometrioza, što je to? Empty
PostajNaslov: Endometrioza, što je to?   Endometrioza, što je to? Emptypet lis 26, 2007 6:43 pm

Endometrioza, što je to?

Sluznicu maternice nazivamo endometrijem. Kada se tkivo endometrija nalazi na mjestima van maternice, nazivamo ga endometriozom. U normalnim okolnostima, većina sluznice maternice se oljušti za vrijeme menstrualnog krvarenja. Preostalo tkivo se ponovo razvija, raste i ljušti na kraju menstrualnog ciklusa. Ovaj proces se ponavlja iz mjeseca u mjesec, osim ako ne dođe do trudnoće ili do nastupanja menopauze. No, kod 15% žena, tkivo endometrija može se naći i izvan maternice, u trbušnoj šupljini (najčešće u zdjelici), ponekad i na mjestima kao što su pluća, zglobovi pa čak i u mozgu.

Na ginekološkom pregledu često može naići na sljedeće:

* osjetljivost u trbušnoj šupljini i zdjelici prilikom manualnog pregleda
* ciste na jajnicima čiji je sadržaj ustajala krv (tzv. endometriomi), koje često nazivaju i «čokoladne ciste»
* endometriotičke lezije koje se pojavljuju u obliku plavkastih lezija koje srastaju jedna za drugu

Modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom.


KOJI SU SIMPTOMI ENDOMETRIOZE?

Simptomi endometrioze mogu varirati, ovisno o mjestu lezije i napredovanju bolesti. Najčešći simptomi su bol, neplodnost i poteškoće menstrualnog krvarenja.


KOJI SU UZROCI ENDOMETRIOZE?

Točan uzrok endometrioze nije poznat. Postoje tri glavne teorije koje se bave uzrocima ove bolesti. Odgovor o uzroku bolesti najvjerojatnije se nalazi u kombinaciji sve tri teorije.

Implantacijska teorija

Ovu teoriju ponudio je američki ginekolog Sampson, 1922. godine. Naime, s obzirom da menstrulana krv sadrži žive stanice sluznice maternice, a ta krv lako prolazi kroz jajovode do trbušne šupljine, stanice endometrija koje se nalaze u menstrualnoj krvi, jednostavno se mogu zalijepiti za površinu peritoneuma (glatku membranu koja obavija trbušnu šupljinu) te se na tom mjestu može razvijati endometrioza. Spomenute stanice endometrija, koje su se našle u trbušnoj šupljini, jednako kao i tkivo sluznice koje se nalazi u maternici reagiraju na hormonske promjene,. To znači da i tkivo endometrija u trbušnoj šupljini raste i krvari, ovisno o danima ciklusa.

Teorija konverzije

U ovoj se teoriji tvrdi da s obzirom da peritoneum i endometrij potiču od istih stanica iz embrionalne faze razvoja, peritoneum se može pretvoriti (konverzirati) u endometrij, te jednako kao i endometrij u maternici rasti i krvariti ovisno o hormonalnom poticaju u određenim danima ciklusa.

Embolijska teorija (širenje krvotokom)

Ova teorija kaže da stanice endometrija mogu prodrijeti u krvotok te se širiti i stvarati čepove (emboluse) na udaljenim mjestima u tijelu. Embolijska teorija jedina objašnjava pojavu stanica endometrija na udaljenim mjestima u tijelu, izvan trbušne šupljine npr. na plućima, u mozgu ili u zglobovima.

* Kako ću znati imam li endometriozu?

Prisutnost bolova, koji se periodički ponavljaju, može ukazivati na endometriozu, ali ne mora odmah značiti da se radi o endometriozi, jer sve žene osjećaju barem neku vrstu bolova za vrijeme menstruacije. Ultrazvučnom pretragom mogu se uočiti velike ciste na jajnicima, koje nazivamo endometriomima, čija prisutnost ukazuje na teži stadij bolesti, ali nam ova pretraga ne može pomoći kod dijagnosticiranja rane faze bolesti. Jedini način da se sa sigurnošću ustvrdi prisutnost endometrioze je kirurškim putem, odnosno laparoskopijom.

* Kako endometrioza utječe na plodnost?

Endometrioza utječe na plodnost na dva načina. U ranoj fazi, na plodnost preko imunološkog sistema, a kad već uznapreduje onda i mehanički onemogućuje da dođe do trudnoće.

Kod uznapredovale bolesti, često su prisutni ožiljci i priraslice u trbušnoj šupljini koje zatvaraju jajovode, te na taj način onemogućuju susret spermija i jajašca. Priraslice mogu prekriti cijeli jajnik kao plastična vrećica te onemogućiti jajašcu da se oslobodi iz jajnika za vrijeme ovulacije. Priraslice se također mogu pričvrstiti za potpuno prohodan jajovod, tako da ne može doseći oslobođeno jajašce.

Veliki endometriomi mogu pritisnuti zdravo tkivo jajnika, te jajnik ne može proizvesti dovoljan broj zdravih jajnih stanica. Prilikom opsežnih operativnih zahvata može se dogoditi da se za vrijeme operacije slučajno odstrani ili ošteti zdravo tkivo jajnika, a može doći i do malih, ali značajnih oštećenja krvotoka jajnika, što na kraju rezultira proizvodnjom nedovoljno kvalitetnih jajnih stanica.

Kod uznapredovale endometrioze indicirana je primjena IVF postupka. Pokazalo se da kirurške i medicinske intervencije kod težih oblika endometrioze povećavaju vjerojatnost uspjeha IVF postupka, ali da iste intervcencije nisu opravdane kod blažih oblika endometrioze. Dokazano je također, da žene koje imaju bilo koji oblik endometrioze teže dolaze do trudnoćeu usporedbi s kontrolnom grupom žena iste dobi, koje nemaju endometriozu.

Endometrioza čak i u lakšim slučajevima uzrokuje upalnu reakciju. Zbog upalne reakcije, aktivira se imunološki sustav zbog kojeg do dolazi nepovoljnog imunološkog odgovora na endometriju, koji može onemogućiti implantaciju embrija, a može biti i uzrokom propadanja embrija u maternici. IVF postupak se također preporučuje ženama s blažim oblikom endometrioze, ako su prisutne imunološke poteškoće zbog kojih teško dolazi do začeća.

* Koji se postupci primjenjuju u liječenju endometrioze?

Endometrioza se liječi ili kirurškim putem ili lijekovima. Počinje s primjenom analgetika kao što je Ibuprofen ili Naprosyn, koji se propisuju s obzirom na prisutne simptome, bez konačne dijagnoze. Ukoliko ova terapija ne ukloni simptome, sljedeći korak je utvrđivanje pravog stanja laparoskopijom te nakon utvrđivanja stanja, određuje se prikladni tretman. Najbolji tretman protiv bolova izazvanih endometriozom je operacija, pri kojoj se male lezije mogu spaliti kauterizatorom ili vaporizirati (opariti) laserom. Tijekom operacije mogu se ukloniti i priraslice u trbušnoj šupljini, isto tako i veliki endometriomi zajedno sa zidom ciste, kako se se na tom mjestu cista ne bi ponovno vratila. Treba istaći da je endometrioza progresivna bolest te se nove lezije javljaju odmah nakon operacije pod utjecajem estrogena.

Lijekovima kao što su Lupron ili Danazol ili visokim dozama progesterona, može se utjecati na napredovanje bolesti, no popratne pojave ovih lijekova ograničavaju njihovu primjenu.

Ženama koje imaju velike endometriome i opsežne priraslice preporučuje se primjena IVF postupka, kao mogućnost ostvarivanja željene trudnoće, posebice ženama preko 35. godine.

Žene s dijagnosticiranom endometriozom trebale bi napraviti imunološke pretrage kojima će se ustvrditi koliki utjecaj njihove imunološke reakcije imaju na uspješnost IVF postupka.

* Treba li se endometrioza liječiti?

Liječenje endometrioze usredotočuje se na dvije glavne činjenice, a to su bol i plodnost.

Bol opravdava liječenje bez obzira na stadij bolesti.

Ako žena želi ostvariti trudnoću, onda kod uznapredovalog stadija treba intervenirati kirurškim putem, ukloniti priraslice, te popraviti jajovode koliko je moguće. No i nakon operacije jajovoda, oni se mogu ponovo začepiti pa je ovaj postupak preporučljiv za mlađe pacijentice, koje nisu kandidatkinje za IVF postupak.

Za srednji stadij endometrioze kirurška intervencija nije potrebna, ukoliko u ovom stadiju nije došlo do mehaničkih prepreka začeću.

Za sve stadije endometrioze vrijedi pravilo da treba ustvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma, koji smetaju začeću i ukoliko se ustvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.


IZVOR: SIRM –ENDOMETRIOSIS
http://haveababy.com
PREVELA: Jasmina V.
[Vrh] Go down
https://obitelj.forumhr.com
 
Endometrioza, što je to?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Obiteljski forum :: Neplodnost :: Neplodnost-
Forum(o)Bir: